Marjinal fayda, ekonomi ve iktisat alanında kullanılan bir terimdir. Bir ürün veya hizmetin bir birim daha üretilmesi veya satılması sonucu elde edilen faydadır. Marjinal fayda, üretim veya satış miktarı arttıkça azalır. Marjinal fayda kavramı, üretim veya satış miktarı arttıkça azalır. Marjinal maliyet (bir birim daha üretilmesi veya satılması sonucu oluşan …
Devamını OkuEkonomi
Enflasyon nedir?
Enflasyon, bir ülkede para biriminin değerinin düştüğünü gösterir. Bu da, bir ülkede malların ve hizmetlerin fiyatlarının artmasına neden olur. Enflasyon, genellikle ülkelerin para birimlerinin değerini ölçen bir endeksle ifade edilir. Örneğin, Türkiye’de TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) adı verilen bir enflasyon endeksi kullanılır. Bu endeks, Türkiye’de satın alınan malların ve hizmetlerin …
Devamını OkuHiperenflasyon nedir?
Hiper enflasyon, çok yüksek düzeyde enflasyon demektir. Bu durumda, bir ülkede para biriminin değeri çok hızlı bir şekilde düşer. Malların ve hizmetlerin fiyatları çok hızlı bir şekilde artar. Hiper enflasyon, genellikle ülkelerin ekonomik sorunlarının çok ciddi olduğu zamanlarda görülür. Bu sorunların çözülmemesi durumunda sürekli bir hale gelebilir. Hiper enflasyon, ülkelerin …
Devamını OkuDevülasyon nedir?
Devülasyon, bir ülkenin para biriminin değerinin yükseldiği durumdur. Bu durumda, bir ülkede malların ve hizmetlerin fiyatları düşer ve para biriminin değeri yükselir. Devülasyon, genellikle ülkelerin ekonomik sorunlarının çözüldüğü ve ekonomik büyümenin güçlendiği zamanlarda görülür. Ayrıca, devülasyon, bir ülkenin ithalatını artırarak, ülke içinde tüketilen ürünlerin fiyatlarını düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak, devülasyonun …
Devamını Okuİhtiyaç finansmanı nedir?
İhtiyaç finansmanı, bir kişinin ya da bir kuruluşun geçici nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla kullandığı finansal kaynaklardır, genellikle bir kişinin ya da bir kuruluşun ani ve beklenmedik masrafları karşılamak, geçici nakit ihtiyacını karşılamak, kısa vadeli ödemeler yapmak veya yeni bir yatırım için gerekli olan parayı temin etmek gibi amaçlar için kullanılır. …
Devamını Oku2021 Yılında Dünya ve Türkiye Ekonomisi
Büyüme, Enflasyon ve Ticaret Hacmi Tahminleri ve Değerlendirilmesi 2020 yılı ekonomilerde küresel krizle Covid–19 Salgınının birlikte yarattığı büyük hasarla tamamlandı. Covid-19 Salgını olmasaydı da başta Euro Bölgesi olmak üzere gelişmiş ekonomilerde sıkıntılar büyümeye yüz tutmuştu. 2020 başında gelen salgın bu sıkıntıları iyice artırdı ve sonuçta gelişmiş ekonomiler bir kez daha …
Devamını OkuDemokrasi Sınıflandırmasındaki Yerimiz
The Economist Dergisinin The Economist Intelligence birimi bir süredir demokrasi endeksi adı altında 167 ülkeye çeşitli ölçütlere göre notlar veriyor ve bu notlara göre de ülkeleri demokrasideki yerlerine göre sınıflandırıyor. Bu ölçütlerin esas alındığı değerlendirmeler şu kategoriler çerçevesinde yapılıyor: (1) Seçim süreci ve çoğulculuk, (2) Sivil özgürlükler, (3) Devlet fonksiyonları, …
Devamını OkuDış Ticaret ve Turizmde Durum
2020 yılı birçok ülke gibi Türkiye açısından da çok sıkıntılı bir yıl oldu. Bu sıkıntılar birçok alanda görülmüş olsa da en çok döviz gelirleri açısından etki gösterdi. Türkiye, geleneksel olarak dış ticaret açığı veren bir ekonomidir. Bu açığı başta turizm gelirleri olmak üzere hizmet geliri olarak elde ettiği dövizlerle düşürür …
Devamını OkuKur ve Faiz Değişirken Kazananlar ve Kaybedenler
Şubat 07, 2021 Toplumun bir kesimi kur veya faiz yükselirken bir kesimi de kur veya faiz düşerken kazanır. Kur ve faiz fazla değişmediğinde kazananlar ise üretimle uğraşanlar olur. 1 Ocak 2020’de USD/TL kuru 5,95 idi. 31 Aralık 2020’de kur 7,44 olmuştu. 1 Ocak 2020’de bankadaki 100.000 TL mevduatını dolar mevduatına …
Devamını Oku