Günümüzde bilişim ve iletişim teknolojilerindeki çok önemli gelişmeler internetin yaygın kullanımını, bunun yanında yazılım alanındaki gelişmeler akıllı sistemlerin gelişmesini sağlamış ve Tarım 4.0 ile birlikte akıllı sistemlerin tarımda kullanılma süreci başlamıştır.
Örnek verecek olursak; Toprağı ve sulamada kullanılan suyu analiz eden robotlar, güneş ışığının açısını hesaplayan sensörler, tohumken başlayıp bitkinin büyüme sürecini inceleyen ve bu bilgileri sonrasında faydalı bilgiye çeviren bilgisayarlar, hasat zamanı yapacağı hesaplamalarla (hava durumu, toprağın kuruluğu, vb..) ürün kaybını en aza indirgeyen bilgisayarlı hasat makinaları Tarım 4.0’ın akıllı makinalar tarafını oluşturmaktadır. Bu ve benzer makinaların internet yoluyla birbirleriyle uyumlu şekilde çalışmasına Tarım 4.0 denilmektedir.
Sistemlerin robotlar tarafından kurgulanıp, insan faktörünün devre dışı bırakıldığı ve robotların bir görevi yapmaktan çok karar verici pozisyonda olmaları durumuna Tarım 5.0 denilmektedir.
Dünyanın nüfus artış hızına göre 2050 yılında %60 gıda artışına ihtiyaç duyacağı öngörülmektedir. Bunun için; tarım faaliyetlerinde çevresel etkenlerin zararlarını en aza indirebilmek için teknolojiden yararlanmak ve robotlar kullanmak gerekmektedir. Fakat bu tek başına yeterli değildir. Çünkü gelişmekte olan ülkelerde üretim, depolama, nakliye, tedarik zincirinde gıda kaybı %40 seviyelerindeyken, gelişmiş ülkelerde israf %40 seviyelerindedir. Aslında sorun üretimden çok israf ve gıda kayıplarıyla ilgilidir. Bu sebepten Tarım 4.0 ve Tarım 5.0’la gelen yenilikler üretimle beraber tedarik zincirleri ve israf noktasında tüketiciye yansımalıdır ki başarılı olsun.
Akıllı bilgisayarlar ve robotların üretimde aktif rol alması insan faktörünü üretimden çıkaracaktır, bu ilk başta iş kaygısı yaratsa da internet, sensör, tarımsal bilgisayar, tarımsal bilgisayarlı aletler, robot vb.. ürünlerin bakım ve üretimlerinde yeni işgücü sahaları açılacağı için insanlar farklı alanlarda istihdam edilecektir.